کاربردهای روغن جوجوبا
در زمانها وقرون گذشته،سرخ پوستان بومی،بذر و روغن گیاه را در مواردی از قبیل تهیه مواد دارویی،پخت و پز وسرخ کردن مواد غذایی،تهیه مواد آرایشی،تسهیل زایمان و... مورد استفاده قرار میدادهاند و حتی در برخی منابع ذکر شده که دانه گیاه مستقیماٌ مورد تغذیه آنها قرار می گرفته است.
برگها و ساقه های جوان و بذر گیاه جوجوبا یک علوفه مغذی و خوش خوراک بوده و برای حیات وحش و دام و پرندگان یک منبع مهم غذایی به شمار میرود وحتی برخی دانشمندان،کاهش وسعت جامعه گیاهی جوجوبا را به دلیل چرای مفرط و سنگین گیاه خواران قدیمی(دایناسورها و ...)میدانند.این مطلب از آن رو حایز اهمیت میباشد که در مناطق جنوبی کشور ما که شرایط برای رویش بسیاری از گیاهان سخت و غیر قابل تحمل ات،گیاه جوجوبا می تواند دست کم به عنوان یک علوفه نقش مهمی را ایفا کند.
تقریباً 50% وزن بذر جوجوبا را مایعی تشکیل می دهد که چربی نیست بلکه یک نوع موم مایع (LiquidWax
از آن جا که از سال 1970 این نوع نهنگ به عنوان گونه در حال انقراض تحت حمایت قرار گرفته و واردات روغن،گوشت وسایر فراورده های نهنگ عنبر به آمریکا و برخی دیگر از کشورها ممنوع گردیده بود،لذا شباهت روغن جوجوبا با روغن این نهنگ باعث گردیدکه این گیاه جایگاه ویژه ای را در تحقیقات زراعی و صنعتی به خود اختصاص دهد.روغن نهنگ عنبر دارای ویژگی هایی است که درصنایع سنگین به شدت مورد نیاز بوده و به واسطه روان کنندگی بالا،در روغن کاری قطعات تحت حرارت و فشار زیاد مورد استفاده قرار می گیرد،و باید گفت روغن جوجوبا علاوه بر داشتن خصوصیات ذکر شده دارای امتیازات دیگری به شرح زیر می باشد:
روغن جوجوبا فاقد بوی نا مطبوع مهی(نهنگ) است.
روغن خام و تصفیه نشده فاقد استـیارین که ماده اصلی پیه و چربی بوده است و برای مصرف در صنعت به تصیه وتیمار خاصی نیاز ندارد و یا یک تصفیه بسیار جزیی کفایت می کند
موارد استفاده بالقوه و بالفعل روغن جوجوبا را به اختصار به شرح زیر می توان کفت:
روغن کاری ماشین آلات در سرعت های بالا و حرارت های زیاد و نیز روغن کاری قطعات تحت فشارتهیه لاستیک ، انواع ورنی ها ،شمع ها و آدامس .
به عنوان واکس ،پوشش میوه ها جهت حفظ و نگهداری آن ها ،کاغذ کاربن و ...
صابون سازی،تهیه شامپو،لوازم آرایش،روغن مو و...
تهیه انواع صمغ ها و رزین ها به منظور مصارف صنعتی.
تولید انواع الکل ها و اسید های دارای زنجیره خطی به عنوان واسطه شیمیایی جهت تولید برخی از محصولات صنعتی.
استفاده از کنجاله دانه جوجوبا که حاوی مقادیر زیادی پروتیین می باشد،به عنوان غذای دام.